De 3 grote vakbonden bij de brandweer hebben opgeroepen tot een actie vrijdagmorgen tegen de pensioenhervormingen van de regering. Ze gaan in de Wetstraat protesteren op het moment dat het kernkabinet opnieuw bijeenkomt.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) wil dat de leeftijd waarop brandweermannen vervroegd met pensioen kunnen, verlaagd wordt van 60 naar 58.

Dat druist in tegen de hervormingsplannen van minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Die wil dat er langer wordt gewerkt. Hij heeft al gezegd dat hij wel rekening wil houden met de zwaarte van het beroep, maar dat een verlaagde pensioenleeftijd niet kan.

De vakbonden bij de brandweer reageren verbolgen. "In het kader van de aangekondigde pensioenhervormingen willen wij een structurele oplossing voor het personeel van de brandweer", zegt Mil Luyten van de socialistische vakbond ACOD.

"Wij willen een pensioenregeling net zoals die van het basiskader bij de politie, waar de grens voor vervroegd pensioen op 58 jaar ligt. Brandweerman ís een zwaar beroep, wij moeten heel zware fysieke inspanningen leveren. Ik zie het echt niet zitten dat een 62-jarige brandweerman een ladder van 30 meter hoog moet opsnellen."

Voor andere risicoberoepen bij het overheidspersoneel (politieagenten, militairen en treinbestuurders) was eerder al afgesproken dat zij vroeger dan hun 60e met pensioen zullen kunnen blijven gaan.

Over de kwestie van de brandweermannen is er nog geen duidelijkheid.

(belga)

Foto archief N.